Tretí záchranný balík pre Grécko môže byť známy až v polovici roka

03.02.2014 Celý región

Berlín 3. februára (TASR) - Tretí záchranný balík pre Grécko by mal byť pripravený, ak bude vôbec potrebný, v polovici tohto roka. DPA sa odvoláva na hovorcu ministerstva financií v Berlíne. Citoval spolkového ministra financií Wolfganga Schäubleho: "Či, kedy a tiež ako, to budeme vedieť až v polovici roka". Ale odpustenie časti dlhu Aténam v nijakom prípade neprichádza do úvahy. Hovorca zdôraznil, že "údajné úvahy o odpustení dlhov môžem jasne dementovať".

Der Spiegel na sklonku týždňa také informácie našiel v pracovných materiáloch nemeckého ministerstva o Grécku. V nich sa uvádza, že tretí balík pomoci by mal byť v rozsahu 10 až 20 miliárd eur a údajne by sa mal dať dokopy o pár týždňov. Atény by mali naň zareagovať odstránením zaostávania v dohodnutých úsporných opatreniach.

Na vypracovanie balíka majú vplyv aj májové voľby do Európskeho parlamentu. Nová pomoc Grécku by mohla byť teraz vodou na mlyn odporcom eura v členských krajinách, vrátane Nemecka. Proti nemu by však mohli brojiť a ľavicoví oponenti v Grécku.
 

Vyberte región